Էներգիա ստանալու նպատակով,
որն անհրաժեշտ
է կենսագործունեության համար,
օրգանիզմը սննդարար
նյութերի կարիք
ունի, որոնք
ստանում է
սննդից: Սննդարար
նյութեր ստանալն
անհրաժեշտ է
նաև ճիշտ
և անհրաժեշտ
քանակությամբ հորմոններ
արտադրելու համար,
որոնք անհրաժեշտ
են կյանքի
բարձր որակն
ապահովելու համար:
Օրգանիզմը գտնվում է
արտադրվող հորմոնների
հսկողության տակ:
Եթե հորմոններից
մեկը խանգարվում
է, ապա
մյուսները դադարում
են միմյանց
հետ ներդաշնակ
համագործակցել: Եվ
որքան քիչ
է սնունդը
սննդարար նյութեր
պարունակում, այնքան
աղքատիկ է
դառնում օրգանիզմի
հորմոնային հավասարակշռությունը և
այդքան վատանում
է կյանքի
որակը:
Հետևաբար, տրամադրությունն էլ
անկայուն է
դառնում ու
ավելի հակված
բացասական երանգների:
Մարդը հանկարծ
զգում է,
որ վատացել
է հիշողությունը: Լիովին
հավանական է,
որ անբավարար
է դոպամին
հորմոնի մակարդակը:
Դադարել է առաջվա
պես եռանդուն
լինել ու
պաշտպանված զգալ,
ապա անհրաժեշտ
է ավելացնել
սերոտոնինի մակարդակը:
Այս ցուցակը
կարելի է
երկար շարունակել:
Հետևաբար, եզրակացությունը մեկն
է՝ քիչ
սննդարար նյութերի
պարունակության պատճառով
սննդամթերքից մարդն
ստանում է
վատ տրամադրություն:
Մարդու օգտագործած սննդամթերքն
ազդում է
ինքնազգացողության վրա:
Սննդային ալերգիաներն
ու սննդամթերքը
չմարսելն աղիների
աղքատ միկրոֆլորա
են ստեղծում:
Եվ երկուսն
էլ օրգանիզմում
տարբեր ցավեր
են առաջացնում,
որոնցից են
հոդացավերը, որովայնի
փքվածությունը, գլխացավերը,
մկանային ցավերը,
հիշողության թուլացումը
և այլն:
Ամենից հաճախ մարսողության
հետ խնդիրներ
են առաջացնում
սոսնձանյութերը, լակտոզան
և ընկուզեղենը,
այսինքն՝ կաթնամթերքը,
հացահատիկն ու
հացը և
ընկույզը:
Այն հանգամանքով, թե
մարդն ինչպիսի
սնունդ է
օգտագործում, երբ
է սնվում
և ինչպես
է այն
յուրացվում աղիների
կողմից, պայմանավորված է
քնի որակը:
Եթե դուք
սնվում եք
ուշ երեկոյան՝
քնելուց կես
ժամ առաջ,
Ձեր օրգանիզմին
մարսողության լրացուցիչ
հրահանգ եք տալիս:
Այսինքն՝ օրգանիզմին ստիպում
եք ավելորդ
էներգիա ծախսել,
որն էլ
վերցվում է
քնի բաժնից:
Քնի որակի
վրա ազդում
է նաև
սննդամթերքի տեսակը
և դրա
մարսողության աստիճանը:
Որոշ դեպքերում
հնարավոր է
նաև անկանոն
քուն կամ
անքնություն:
Շատերը հիշողության և
ուշադրության կենտրոնացման
հետ խնդիրներ
ունեն: Բայց
այս հարցը
կարգավորելը դյուրին
է: Բավական
է աղիների
համար լավ
պայմաններ ստեղծել,
հնարավոր է
լինում ավելի
շատ աշխատել,
լավացնել արտադրողականությունը:
Ուշադրության կենտրոնացման խանգարում
լինում է
երկու դեպքում՝
առաջինը, երբ
շատ եք
ուտում, օրգանիզմը
կենտրոնանում է
մարսողության վրա
և ավելի
քիչ էներգիա
է մնում
մյուս բաների
համար, այդ
թվում և
ուշադրության կենտրոնացման:
Երկրորդը ոչ ճիշտ
սնվելն է,
այսինքն՝ սնունդը
կամ Ձեզ
էներգիա է
տալիս, կամ
խլում է
Ձեր էներգիան:
Դա հաղթահարելը
շատ դյուրին
է: Հարկ
է սնվել
առողջ սննդակարգով՝
օգտագործելով էներգիայով
հարուստ սննդամթերք՝
բանջարեղեն, միրգ,
միս, ձուկ,
ընկույզ:
Լավ տրամադրության համար
կերեք հաց,
կարտոֆիլ, մակարոն:
Դրանց մեջ
առկա ածխաջրատներն
ակտիվացնում են
գլխուխեղի բջիջները:
Դրանք որքան
ակտիվ են,
այնքան բարձր
է մարդու
տրամադրությունը: Կերեք
շոկոլադ, որի
մեջ կա
սերոտոնին՝ երջանկության
հորմոն: Կերեք
կարմիր պղպեղ,
որն արյան
մեջ առաջացնում է
ուրախություն պատճառող
էնդորֆին հորմոն:
Սննդամթերքի կալորիականությունը պայմանավորված է սննդամթերքների
կազմության
մեջ
մտնող
հիմնականսննդանյութերի՝սպիտակուցների, ճարպերի և ածխաջրերի պարունակությամբ։ Սննդամթերքների մյուս բաղադրամասերը՝ հանքային
աղերն ու վիտամինները,
էներգետիկական
արժեք
չունեն։ Օրգանիզմում 1
գ
ճարպի
օքսիդացումից
ստացվում
է
9,3 կկալ
(1 կկալ=4,1868
կջ),
1 գ
սպիտակուցիդ՝
4,1 կկալ,
1 գ
ածխաջրերից՝
4,1 կկալ
էներգիա։
Տարբերում
են
սննդի
բրուտտո
և
նետտո
կալորիականություն։
Բրուտտոն
սննդի
ընդհանուր,
իսկ
նետտոն՝
յուրացվող
մասի
կալորիականությունն
է։
Վերջինս
խառը
սննդի
ժամանակ
կազմում
է
ընդհանուրի
մոտ
90%֊ը։ Բարձր կալորիականությամբ են
օժտված մեծ
քանակությամբ ածխաջրեր
և ճարպեր
պարունակող սննդամթերքները (օրինակ, ձավարները, լոբազգիները, հացամթերքներն ու
մակարոնեղենը, հրուշակեղենը,
ճարպոտ միսն
ու ձկնեղենը
և այլն)։
Առողջ մարդու համար կալորիաների օգտագործման ամենօրյա միջին նորման 2000 կալորիա է: Նստակյաց կենսակերպի դեպքում կանայք պետք է օգտագործեն 1600-2000 կիլոկալորիա, տղամարդիկ՝ 2000-2400 կիլոկալորիա:
Ակտիվ կենսակերպի դեպքում
կանայք պետք
է օգտագործեն
2000-2400 կիլոկալորիա, տղամարդիկ՝ 2400 – 3200 կիլոկալորիա:
Комментариев нет:
Отправить комментарий