Երբ մարդկանց հարցնում ենք, թե ինչի՞ համար են սնվում, նրանք ասում են, որ ապրելու համար։ Բայց այդ ինչպե՞ս է լինում, որ ուտում ենք ապրում ենք, իսկ եթե չուտենք չենք ապրի։ Հիմա փորձենք գտնել այդ հարցի պատասխանը։
Հայտնի է, որ մարդու մարմինը միջին հաշվով պարունակում է մոտ 15-20 % սպիտակուցներ,60-65 % ջուր,0,6 % ածխաջրեր,19 % ճարպ, 5,8 % աղեր։ Այդ նյութերը կատարում են տարբեր գործառույթներ և մշտապես պետք է լրացվեն ընդունած սննդանյութերի միջոցով։
Բնականոն աճի, ֆիզիկական և մտավոր աշխատանք կատարելիս, ջերմաստիճանը պահպանելու, քայքայված բջիջների վերանորոգման համար անհրաժեշտ բոլոր նյութերն օրգանիզմը ստանում է սննդով և ջրով։ Սննդամթերքներն օրգանիզմում ենթարկվում են մեխանիկական և քիմիական մշակման, առաջանում
են
պարզ
միացություններ,
որոնք
ներծծվում
են
արյան
և
ավշի
մեջ,
յուրացվում
բջիջների
կողմից
և
օգտագործվում
կառուցողական
ու
էներգիական
նպատակներով։
Սննդի
այդպիսի
մշակումը
կոչվում
է
մարսողություն։
Մարսողությունը
սկսվում
է
բերանի
խոռոչում
ածխաջրերի
ճեղքավորումով՝
պտիալին
ֆերմենտի
ազդեցությամբ։
Բերանի
խոռոչում
մարսողության
ժամանակ
կարևոր
նշանակություն
ունի
նաև
թքագեղձերի
կողմից
արտադրված
թուքը։
Թքագեղձերը
երեք
զույգ
են՝
հարականջային,
ենթալեզվային
և
ենթածնոտային,
որոնց
ծորաններով
օրվա
ընթացքում
արտադրվում
է
ավելի
քան
մեկ
լիտր
թուք։
Թքի
մեջ
պարունակվում
է
նաև
լիզոցիմ
կոչվող
մանրէասպան
նյութը։
Սննդանյութերը
բերանի
խոռոչ
ընկնելիս
գրգռում
են
ջերմային
և
համի
ընկալիչները
և
մարդը
զգում
է
սննդի
համը։
Բերանի
խոռոչում
կարևոր
դեր
ունի
լեզուն։
Այն
սննդագնդիկը
ուղղում
է
դեպի
ատամներ,
շաղախում
թքով
և
տեղաշարժում
դեպի
ըմպան;
Բացի
այդ
լեզվի
վրա
գտնվում
են
համազգաց
պտիկներ,
որոնք
զգում
են
համերը։
Լեզվի
ծայրը
զգում
է
քաղցր
համը,
հիմքը
դառը,
կողքային
մասերը՝
թթու
և
աղի։
Սնունդը
կերակրափողից
անցնում
է
ստամոքս,
որտեղ
շարունակվում
է
սննդի
մեխանիկական,
քիմիական
մշակումը,
և
առաջացած
սննդախյուսն
աստիճանաբար
անցնում
է
12-մատնյա
աղիք։
Ստամոքսը
պահեստատեղ
է
սննդի
կուտակման
և
մարսման
համար։
Այն
մարսողական
խողովակի
ամենալայնացած
հատվածն
է,որի վերին բացվածքը
կոչվում
է
ստամոքսամուտք,
իսկ
ստորինը՝
ստամոքսաելք
և
տեղակայված
է
որովայնի
ձախ
կողմում՝
ստոծանու
տակ։
Չափահաս մարդու ստամոքսի տարողությունը 2-3 լ է, ընդ որում՝ տղամարդկանցն ավելի մեծ է։ Ստամոքսի լորձաթաղանթը պատված է բազմաթիվ գեղձերով, որոնք օրվա ընթացքում արտադրում են մինչև 2 լ ստամոքսահյութ։ Ստամոքսում սննդանյութը մնում է 4-6 ժամ,որի ընթացքում այն վերափոխվում է կիսահեղուկ կամ հեղուկ շիլայանման սննդախյուսի,և միաժամանակ տեղի է ունենում մարսման գործընթացը։ Ստամոքսահյութն անգույն, անհոտ, թթվային ռեակցիա ունեցող հեղուկ է, անօրգանական նյութերից պարունակում է քլորիդներ, աղաթթու, սուլֆատներ,իսկ օրգանականից՝ լորձ, ամինաթթու և ֆերմենտներ։ Ստամոքսահյութի գլխավոր ֆերմենտը պեպսինն է, որը բարդ սպիտակուցները ճեղքվում են ավելի պարզ մոլեկուլների։ Ֆերմենտը ներգործում է միայն մարմնի ջերմաստիճանի դեպքում և ուժեղ թթվային միջավայրում։ Լորձը ստամոքսի պատերը պահպանում է մեխանիկական վնասվածքից և ինքնամարսումից։ Աղաթթուն ոչնչացնում է սննդի հետ ստամոքս ներթափանցած մանրէները, ուռչեցնում սպիտակուցները՝ հեշտացնելով հետագա ճեղքումը, բարձրացնում ֆերմենտների ակտիվությունը։
Ստամոքսի պատի միջին շերտը կազմված է հարթ մկանաթելերից, որոնց կծկումների շնորհիվ սնունդը շարունակվում է շաղախվել ստամոքսահյութով։ Բացի այդ, մկանների պարբերաբար կծկման շնորհիվ ստամոքսահյութով շաղախված սնունդը տեղաշարժվում է բարակ աղիների սկզբնամաս՝ 12-մատնյա աղի։ Ստամոքսում ածխաջրերը ճեղքող ֆերմենտ չկա։ Սակայն սննդագնդիկի խորքում թքի ազդեցությամբ շարունակվում է ածխաջրերի ճեղքումն այնքան ժամանակ, մինչև այն ամբողջապես ներծծվի ստամոքսահյութով։ Ստամոքսահյութը պարունակում է նաև կաթի ճարպը ճեղքող ֆերմենտ։ Տարբեր սննդանյութերի դեպքում արտադրված հյութի քանակը և որակը տարբեր են։ Ստամոքսից սննդախյուսն անցնում է բարակ աղիներ, որը մարսողական խողովակի ամենաերկար հատվածն է (4,5-6 մ)։ Բարակ աղիի սկզբնամասը կոչվում է տասներկումատնյա աղի, որի մեջ են բացվում լեղածորանը և ենթաստամոքսային գեղձի ծորանը։ Ենթաստամոքսային գեղձը մի օրգան է, որը կազմված է երեք մասին՝ գլխիկ, մարմին պոչ։ Այն արտադրում է ենթաստամոքսահյութ, որը լցվում է բարակ աղիներ։ Նրանում է գտնվում սպիտակուցները քայքայող տրիպսին ֆերմենտը, ածխաջրերը քայքայող ամիլազ և մալթազ ֆերմենտները, լիպիդները քայքայող լիպազ ֆերմենտը, նուկլեինաթթուները քայքայող նուկլեազ ֆերմենտը և այլն։ Բարակ աղիի լորձաթաղանթում գտնվող գեղձերի կողմից արտադրվում է մեծ քանակությամբ աղիքահյութ ,որի ազդեցության տակ տեղի է ունենում սննդանյութերի հետագա մարսումը։ Այստեղ են մարսվում սննդի հիմնական բաղադրամասերից ածխաջրերը, ճարպերն ու սպիտակուցները։ Բարակ աղիում սպիտակուցները քայքայվում են՝ վերածվելով ամինաթթուների, ճարպերը՝ գլիցերինի և ճարպաթթուների, ածխաջրերը՝ գլյուկոզի։ Բարակ աղիում մարսողության գործընթացը կատարվում է 3 փուլով՝ խոռոչային, առպատային մարսողություն և ներծծում։
Խոռոչային մարսողությունը տեղի է ունենում աղիների խոռոչում ֆերմենտների ազդեցության տակ. սննդի խոշոր մասնիկները մտնում են աղիքի խոռոչ,որտեղ կատարվում է մարսողությունը։ Առպատային մարսողությունը կատարվում է աղիքի լորձաթաղանթի մակերեսային շերտում, որտեղ սննդի մասնիկները թափանցում են միջթավիկային տարածություն։ Ներծծումը բարդ ֆիզիոլոգիական պրոցես է։ Դա նյութերի փոխադրումն է մարսողական օրգաններից միջբջջային տարածություն, ապա արյուն և ավիշ։
Մարսողական օրգաններում ներծծումը տեղի է ունենում տարբեր արագությամբ և քանակով։ Բերանի խոռոչում ներծծվում են միայն որոշ դեղանյութեր, ստամոքսում՝ որոշ քանակով ջուր և նրանում լուծված հանքային աղեր, գլյուկոզ, ալկոհոլի թույլ լուծույթ։ Տասներկումատնյա աղիում ներծծումն աննշան է,քանի որ սնունդ այնտեղ երկար չի մնում։ Ներծծումը հիմնականում կատարվում է բարակ աղիքի մնացած բաժիններում։
Բարակ աղիում մարսողական հյութով շաղախված և ապա նաև մասրված սննդանյութերը տեղաշարժվում են վերևից ներքև։ Դա կատարվում է աղիքի պատի օղակաձև և երկայնակի մկանաթելերի պարբերական կծկման շնորհիվ։ Օղակաձև մկանաթելերն աղիքի մի մասն կծկվում են, իսկ հարևան տեղամասում թուլանում, և այդ ընթացքում սննդանյութերը տեղաշարժվում են կծկման հատվածից թուլացման հատվածը։
Ահա արդեն մարսված, ճեղքավորված և արյան մեջ ներծծված նյութերը մատակարարվում են բջիջներին, որտեղ տեղի է ունենում ասիմիլյացիա և դիսիմիլյացիա։ Այսինքն տվյալ նյութերից դիսիմիլյացիայի կամ էներգետիկ փոխանակության ընթացքում ստացվում է էներգիա, որի մի մասը ծախսվում է ասիմիլյացիայի կամ պլաստիկ փոխանակության վրա։ Այդ ժամանակ սինթեզվում են արդեն մեր օրգանիզմին բնորոշ օրգանական նյութեր։
Դիսիմիլյացիայի կամ կատաբոլիզմի ժամանակ բարդ օրգանական նյութերի ճեղքավորման արդյունքում անջատվում է էներգիա, որը անհրաժեշտ է օրգանիզմի կենսագործունեության համար։ Օրինակ՝ գլյուկոզի ճեղքավորումը տեղի է ունենում երկու փուլով՝ գլիկոլիզ կամ անթթվածին փուլ և շնչառություն կամ թթվածնային փուլ։ Գլիկոլիզը տեղի է ունենում բջջի ցիտոպլազմայում՝ ֆերմենտների ազդեցության ներքո, առանց թթվածնի մասնակցության, իսկ թթվածնային փուլը տեղի է ունենում միտոքոնդրիումների ներսում, թթվածնի մասնակցությամբ։ Արդյունքում անջատվում է էներգիա, որի մի մասը մատակարարվում է բջջին կենսագործունեության և նոր նյութեր սինթեզելու՝ այսինքն անաբոլիզմի կամ պլաստիկ փոխանակության համար, մի մասը պահեստավորվում է ԱԵՖ-ի ձևով, մի մասն էլ ցրվում է ջերմության ձևով։
Այսպիսով՝ մենք պարզեցինք, թե ինչպես է սնունդը օրգանիզմում որոշակի փոփոխությունների ենթարկվելուց հետո վերածվում էներգիայի, որը հարկավոր է մեր կենսական գործընթացների իրականացման համար, որոնք եթե չիրականանան ապրելը անհնար կլինի։
Նյութը շարադրելիս օգտվել եմ իմ կենսաբանության դասագրքերից և Վիքիպեդիա ազատ հանրագիտարանիցՍտամոքսի պատի միջին շերտը կազմված է հարթ մկանաթելերից, որոնց կծկումների շնորհիվ սնունդը շարունակվում է շաղախվել ստամոքսահյութով։ Բացի այդ, մկանների պարբերաբար կծկման շնորհիվ ստամոքսահյութով շաղախված սնունդը տեղաշարժվում է բարակ աղիների սկզբնամաս՝ 12-մատնյա աղի։ Ստամոքսում ածխաջրերը ճեղքող ֆերմենտ չկա։ Սակայն սննդագնդիկի խորքում թքի ազդեցությամբ շարունակվում է ածխաջրերի ճեղքումն այնքան ժամանակ, մինչև այն ամբողջապես ներծծվի ստամոքսահյութով։ Ստամոքսահյութը պարունակում է նաև կաթի ճարպը ճեղքող ֆերմենտ։ Տարբեր սննդանյութերի դեպքում արտադրված հյութի քանակը և որակը տարբեր են։ Ստամոքսից սննդախյուսն անցնում է բարակ աղիներ, որը մարսողական խողովակի ամենաերկար հատվածն է (4,5-6 մ)։ Բարակ աղիի սկզբնամասը կոչվում է տասներկումատնյա աղի, որի մեջ են բացվում լեղածորանը և ենթաստամոքսային գեղձի ծորանը։ Ենթաստամոքսային գեղձը մի օրգան է, որը կազմված է երեք մասին՝ գլխիկ, մարմին պոչ։ Այն արտադրում է ենթաստամոքսահյութ, որը լցվում է բարակ աղիներ։ Նրանում է գտնվում սպիտակուցները քայքայող տրիպսին ֆերմենտը, ածխաջրերը քայքայող ամիլազ և մալթազ ֆերմենտները, լիպիդները քայքայող լիպազ ֆերմենտը, նուկլեինաթթուները քայքայող նուկլեազ ֆերմենտը և այլն։ Բարակ աղիի լորձաթաղանթում գտնվող գեղձերի կողմից արտադրվում է մեծ քանակությամբ աղիքահյութ ,որի ազդեցության տակ տեղի է ունենում սննդանյութերի հետագա մարսումը։ Այստեղ են մարսվում սննդի հիմնական բաղադրամասերից ածխաջրերը, ճարպերն ու սպիտակուցները։ Բարակ աղիում սպիտակուցները քայքայվում են՝ վերածվելով ամինաթթուների, ճարպերը՝ գլիցերինի և ճարպաթթուների, ածխաջրերը՝ գլյուկոզի։ Բարակ աղիում մարսողության գործընթացը կատարվում է 3 փուլով՝ խոռոչային, առպատային մարսողություն և ներծծում։
Խոռոչային մարսողությունը տեղի է ունենում աղիների խոռոչում ֆերմենտների ազդեցության տակ. սննդի խոշոր մասնիկները մտնում են աղիքի խոռոչ,որտեղ կատարվում է մարսողությունը։ Առպատային մարսողությունը կատարվում է աղիքի լորձաթաղանթի մակերեսային շերտում, որտեղ սննդի մասնիկները թափանցում են միջթավիկային տարածություն։ Ներծծումը բարդ ֆիզիոլոգիական պրոցես է։ Դա նյութերի փոխադրումն է մարսողական օրգաններից միջբջջային տարածություն, ապա արյուն և ավիշ։
Մարսողական օրգաններում ներծծումը տեղի է ունենում տարբեր արագությամբ և քանակով։ Բերանի խոռոչում ներծծվում են միայն որոշ դեղանյութեր, ստամոքսում՝ որոշ քանակով ջուր և նրանում լուծված հանքային աղեր, գլյուկոզ, ալկոհոլի թույլ լուծույթ։ Տասներկումատնյա աղիում ներծծումն աննշան է,քանի որ սնունդ այնտեղ երկար չի մնում։ Ներծծումը հիմնականում կատարվում է բարակ աղիքի մնացած բաժիններում։
Բարակ աղիում մարսողական հյութով շաղախված և ապա նաև մասրված սննդանյութերը տեղաշարժվում են վերևից ներքև։ Դա կատարվում է աղիքի պատի օղակաձև և երկայնակի մկանաթելերի պարբերական կծկման շնորհիվ։ Օղակաձև մկանաթելերն աղիքի մի մասն կծկվում են, իսկ հարևան տեղամասում թուլանում, և այդ ընթացքում սննդանյութերը տեղաշարժվում են կծկման հատվածից թուլացման հատվածը։
Ահա արդեն մարսված, ճեղքավորված և արյան մեջ ներծծված նյութերը մատակարարվում են բջիջներին, որտեղ տեղի է ունենում ասիմիլյացիա և դիսիմիլյացիա։ Այսինքն տվյալ նյութերից դիսիմիլյացիայի կամ էներգետիկ փոխանակության ընթացքում ստացվում է էներգիա, որի մի մասը ծախսվում է ասիմիլյացիայի կամ պլաստիկ փոխանակության վրա։ Այդ ժամանակ սինթեզվում են արդեն մեր օրգանիզմին բնորոշ օրգանական նյութեր։
Դիսիմիլյացիայի կամ կատաբոլիզմի ժամանակ բարդ օրգանական նյութերի ճեղքավորման արդյունքում անջատվում է էներգիա, որը անհրաժեշտ է օրգանիզմի կենսագործունեության համար։ Օրինակ՝ գլյուկոզի ճեղքավորումը տեղի է ունենում երկու փուլով՝ գլիկոլիզ կամ անթթվածին փուլ և շնչառություն կամ թթվածնային փուլ։ Գլիկոլիզը տեղի է ունենում բջջի ցիտոպլազմայում՝ ֆերմենտների ազդեցության ներքո, առանց թթվածնի մասնակցության, իսկ թթվածնային փուլը տեղի է ունենում միտոքոնդրիումների ներսում, թթվածնի մասնակցությամբ։ Արդյունքում անջատվում է էներգիա, որի մի մասը մատակարարվում է բջջին կենսագործունեության և նոր նյութեր սինթեզելու՝ այսինքն անաբոլիզմի կամ պլաստիկ փոխանակության համար, մի մասը պահեստավորվում է ԱԵՖ-ի ձևով, մի մասն էլ ցրվում է ջերմության ձևով։
Այսպիսով՝ մենք պարզեցինք, թե ինչպես է սնունդը օրգանիզմում որոշակի փոփոխությունների ենթարկվելուց հետո վերածվում էներգիայի, որը հարկավոր է մեր կենսական գործընթացների իրականացման համար, որոնք եթե չիրականանան ապրելը անհնար կլինի։
Комментариев нет:
Отправить комментарий